Duurzame inzetbaarheid begint met vier G’s

Het is dé hype in HR-land momenteel: duurzame inzetbaarheid. Een holle frase, welbeschouwd. Waarom is het ineens zo’n hot topic? Wat is het nou eigenlijk? En vooral: wat schiet je er als werkgever of medewerker mee op? Best veel. En daar hebben we bij EBC Nederland heldere ideeën over. Daarom spreken wij ook liever van duurzaam presteren. 

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Robotisering, globalisering en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat 40 tot 50% van de huidige banen over 10 tot 15 jaar niet meer bestaat. Organisaties en werknemers zullen dus bijzonder flexibel moeten zijn en sneller kunnen inspelen op de veranderende wereld om ons heen.

Aan de andere kant worden we geacht met z’n allen steeds langer door te werken en onszelf constant te blijven ontwikkelen. Terwijl de ontwikkelingen buiten onszelf al bijna niet bij te benen zijn! Geen wonder dat stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1 is, met meer dan een miljoen slachtoffers per jaar.

De 4 G’s

Duurzame inzetbaarheid betekent niets meer of minder dan gezond, veilig en fit door kunnen werken zolang je moet, of zoals wij het liever zien: zolang je wilt. Veerkracht, werkdruk, motivatie en gezondheid zijn factoren die volgens de experts centraal staan bij duurzame inzetbaarheid. Volgens EBC Nederland begint het voor zowel werkgevers als medewerkers echter met een plan. En dat plan baseer je op vier g’s: gezondheid, geluk, groei en geld.

Inkomen vs uitkomen

Je geestelijke en lichamelijke gezondheid, de mate waarin je gelukkig bent met je leven en de balans tussen werk en privé, je persoonlijke en professionele groei en tot slot je financiële situatie nu en in de toekomst. Dat zijn de zaken die aan de basis staan van duurzame inzetbaarheid. De financiële experts van EBC Nederland kijken niet alleen naar je inkomen, maar allereerst naar waar je wilt uitkomen. Jouw doelen, je plannen, je wensen. Daar beginnen we. Met de 4 G’s bepalen we vervolgens de route om die doelen te verwezenlijken.

De juiste tools

Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid: de werkgever faciliteert en de (hr)manager stimuleert, zodat de medewerker uiteindelijk kan regisseren. Maar zelf de regie voeren kan pas als je overzicht hebt over je financiële situatie, inzicht in de mogelijkheden en uitzicht op heldere doelen. EBC Nederland biedt de juiste tools om zowel werkgevers als werknemers op weg te helpen naar écht duurzame inzetbaarheid. Of, zoals wij het liever noemen, duurzaam presteren.

Meer weten over echt duurzame inzetbaarheid?

Neem nu contact op.