EBC helpt Pensioenfonds ING bij grootse pensioenreorganisatie

Het gesloten pensioenfonds ING vereenvoudigt zijn pensioenregeling drastisch. Een enorme klus, omdat vanwege fusies en overnames een lappendeken aan uitzonderingen is ontstaan. EBC Nederland mocht helpen met Financieel Inzicht Gesprekken om de gevolgen van de wijzigingen voor arbeidsongeschikte medewerkers inzichtelijk te maken.

De regelkluwen maakte het onmogelijk de uitvoering en de communicatie verder te automatiseren, stelt Edward Heijkers, directeur services bij AZL (uitvoerder van Pensioenfonds ING). Door over te schakelen naar één regeling voor alle deelnemers wordt de weg vrijgemaakt voor modernisering en een betere digitale dienstverlening. Hierdoor kunnen deelnemers bijvoorbeeld sneller zien wat de pensioengevolgen zijn van deeltijdwerken of eerder stoppen met werken. In de huidige regeling kan dat soms alleen door contact op te nemen met AZL. ‘Omslachtig en tijdrovend’, aldus Heijkers.

Emotioneel

De arbeidsongeschikte medewerkers van het pensioenfonds kunnen een Financieel Inzicht Gesprek bij EBC Nederland aanvragen om de pensioenwijzigingen en de te maken keuzes goed te kunnen doorgronden. De gesprekken worden erg goed gewaardeerd en zijn voor de adviseurs ook een mooie uitdaging. EBC directeur Marcel van Leeuwen: “De deelnemers die we spreken zijn vaak emotioneel omdat ze de ING gedwongen hebben verlaten, ze gefrustreerd zijn omdat niet meer op een oude niveau kunnen functioneren en een wijziging van pensioen bij voorbaat al tot irritatie leidt.”

Goed rapport

“Onze Adviseurs weten heel goed met deze drie lagen van emotie om te gaan en zijn hiervoor ook speciaal getraind. Uiteindelijk helpen ze de deelnemer met inzicht en nog het mooiste: ze stemmen het pensioen verder af op de persoonlijke situatie van de deelnemer met de diverse keuzemogelijkheden,” aldus van Leeuwen. Uit het evaluatierapport blijkt dat dit zeer wordt gewaardeerd. De cijfers:

  • 44 reacties op evaluatie (65%)
  • Afdeling Support krijgt gemiddeld een 8,0
  • De kwaliteit van het gesprek en de deskundigheid van de adviseur wordt gewaardeerd met een 8,72
  • Het Pensioenfonds ING wordt gewaardeerd met een 8,4 voor het aanbieden van deze service.
  • De NPS staat op 60! 25 van de 42 respondenten gaven een 9-10

Open, duidelijk en vruchtbaar gesprek. Waarbij de adviseur echt de tijd en moeite nam ons van de juiste informatie te voorzien.

Deelnemers noemen vooral het toegenomen inzicht in hun pensioen en de rust die dat geeft als pluspunten. “Door een duidelijk beeld van mijn financiële toekomst te laten zien is mijn onzekerheid weggenomen. Compliment aan Dennis, prima gedaan.” Een kleine greep uit de opmerkingen:

Goed om inzicht te krijgen in de veranderingen, en wat je kan doen om er na je pensioen zo gunstig mogelijk uit te komen.

Waardevol omdat je een overzicht krijgt in je eigen financiële gegeven nu en in de toekomst. Dit geeft rust en duidelijkheid!

Ook financiële rust creëren voor medewerkers?

De bijdrage van EBC Nederland heeft niet alleen voor inzicht en financiële rust gezorgd bij deelnemers van pensioenfonds ING, maar -minstens zo belangrijk- ook voor draagvlak voor een van de meest complexe pensioenhervormingen van de afgelopen decennia.

Wilt u ook eens sparren over hoe u (wijzigingen in) uw pensioenregeling inzichtelijk en begrijpelijk maakt voor uw medewerkers? Neem dan contact op met Marcel van Leeuwen:

m.vanleeuwen@ebcnederland.nl
Of bel 010-24 11 220