Hans kon dankzij de VVR eerder stoppen met werken

KLM-er Hans Willering kreeg in 2016 tijdens een reorganisatie de kans om gebruik te maken van een vrijwillige vertrekregeling. Hij moest nog vier jaar tot zijn pensioen. Dankzij een Financieel Inzicht Gesprek kreeg hij ineens een onverwacht toekomstperspectief. 

“We moesten allemaal nog bijkomen van de schok. Het hoofd van de afdeling had zojuist zijn presentatie afgerond. Er was een belangrijke reorganisatie op komst. Ik was 62 jaar. Ik had er steevast op gerekend dat ik de resterende vier jaar tot mijn pensioen in deze functie zou uitzitten.” 

“Het was geen prettige periode. Opeens voelde je je geen deel meer van het bedrijf. Er was een hele andere wereld ontstaan. Wat nu?  Een nieuwe functie in een nieuwe organisatie met hoge eisen zou voor mij heel moeilijk zijn. Misschien vervroegd pensioen? Maar dat zou geen vetpot zijn. Er was een vrijwillige vertrekregeling, maar die leek me niet zo gunstig, op het eerste gezicht. Dat veranderde later natuurlijk.” 

Ik zag wel  tegen het gesprek op,
zou het slecht nieuws zijn over mijn financiële toekomst?

“Ik kreeg van mijn werkgever de mogelijkheid een externe financieel adviseur te raadplegen. Ik kon zelf via mijn computer een datum voor een financieel adviesgesprek inplannen. Ik zag wel  tegen het gesprek op, zou het slecht nieuws zijn over mijn financiële toekomst? Ik wilde vooral weten of vervroegde pensionering haalbaar was.” 

Marcel van Leeuwen, de financieel adviseur, kwam me halen vanuit de wachtruimte en stelde zich voor. Het was een prettige kennismaking. Aan het bureau stelde hij me op mijn gemak met een aantal vragen over hoe ik me voelde en er ontstond een ontspannen sfeer. We namen mijn financiële situatie door. Hij maakte gebruik van een programma waarmee een prognose kon worden gemaakt van de financiële situatie op elk gewenst moment in de toekomst. Het zag er heel professioneel uit.”

“Tot mijn geruststelling gaf het programma voor mij een gunstig beeld. Met mijn vervroegde pensioenuitkering gecombineerd met de vrijwillige vertrekregeling kon ik mijn huidig niveau van leven voortzetten. Dat was ook duidelijk de conclusie van Marcel. En dat voelde als een enorme opluchting. Plotseling kon ik heel anders denken over mijn toekomst. Na een dik uur uur bedankte ik Marcel en ging ik weg met een heel goed gevoel. Wat een gesprek toch kan doen met je.” 

Ik kreeg allerlei ideeën wat ik met mijn vrije tijd kon doen.

“Dezelfde middag kreeg ik van Marcel een verslag van het gesprek. Ik kon ook nog een jaar gebruik maken van het programma Persoonlijk Jaarverslag. Aan de hand van het advies van Marcel heb ik ook besloten om met vervroegd pensioen te gaan. Ik kreeg allerlei ideeën wat ik met mijn vrije tijd kon doen. De toekomst zag er opeens een stuk zonniger uit.”      

Ook weten of de vrijwillige vertrekregeling van KLM je onverwachte kansen biedt? Ga naar de pagina van KLM of neem contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvende kennismaking.