De Krekel of de Mier: wie heeft gelijk? 

    Het verhaal van de krekel en de mier is al ruim 2500 jaar oud maar actueler dan ooit. Het draait allemaal om de keuze tussen nu lekker leven óf genoeg hebben om dat ook in de toekomst te kunnen doen. Hoe eeuwenoude fabels kunnen leiden tot nieuwe (financiële) inzichten. 

    Avond na avond zingt Krekel het hoogste lied op de heuvel in het bos. Iedereen vindt het prachtig en in grote getale komen de dieren naar hem luisteren. Alleen Mier komt nooit bij Krekel. Zij heeft het veel te druk. Schoonmaken, wassen, voedsel verzamelen, zaken waar Krekel geen moment mee bezig is. Die is veel te druk met genieten van het moment. 

    Als de winter komt heeft Krekel honger. Wanneer hij bij het huis van Mier een heerlijke geur opsnuift vraagt hij haar om wat eten, maar daar wil Mier niets van weten. “Je hebt er toch zelf voor gekozen om de hele zomer muziek te maken! Dan moet je nu de gevolgen maar dragen!” Terwijl hij de winterse kou weer in loopt, mompelt Krekel : “Oh wat was ik van de zomer dom. Nu kom ik van de honger om …” 

    Deze schitterende fabel wordt toegeschreven aan Aesopus, een Griekse dichter die omstreeks 500 voor Christus leefde in het huidige Griekenland. Ik vind het een prachtig verhaal. Niet alleen omdat het kort en bondig te vertellen is, maar vooral omdat de moraal actueler is dan ooit.

    Ben jij een krekel of een mier? 

    Een leuk spelletje om te doen: probeer je collega’s, vrienden en familie eens onder te verdelen in krekels en mieren. Wie is er vooral met de toekomst bezig en wie leeft er in het hier en nu lekker op los? Wie koopt nooit een nieuwe auto en zet zoveel mogelijk geld opzij voor later? Wie gaat vier keer per jaar op vakantie en roept dat alles in het leven draait om ‘herinneringen maken?’ 

    Je linker- en je rechterschouder

    Natuurlijk schuilt er in ons allemaal zowel een krekel als een mier. Ik stel me vaak voor dat de één op je linkerschouder zit en de ander op je rechter. Bij elke beslissing fluisteren ze om beurten in je oor. Voorbeeld: tijdens het oriënteren op de volgende zomervakantie tjirpt de krekel vrolijk: “Je leeft maar één keer, boek die roadtrip van drie weken door Californië nou gewoon!” Maar aan de andere kant antwoord de mier: “Ho ho, dat slaat een flink gat in de spaarrekening vriend. Je zou toch eindelijk eens beginnen wat geld opzij te zetten voor later? En bovendien: wat is er eigenlijk mis met de camping in Zuid-Frankrijk?” 

    De ene keer krijgt de mier haar zin, de andere keer de krekel.

    Ik zie in de praktijk dagelijks mensen worstelen met dit soort keuzes. De krekel: “Oeh die leuke jurk ga ik kopen.” De mier: “Maar je kast puilt al uit van de leuke jurken!” De krekel: “Ik wil gewoon nu echt die Big Green Egg.” De mier: “Wat is er mis met de Weber in de achtertuin dan?” De ene keer krijgt de mier haar zin, de andere keer de krekel. Niks mis mee. Maar als de krekel het veel vaker wint, wordt het gevaarlijk.

    Boontjes doppen

    Als financieel adviseur wil ik echt niet van elke krekel een mier maken. Natuurlijk moet je kunnen genieten van het hier en nu en leuke dingen doen. Maar ik wil de mier in mensen wel wakker maken. Omdat het harder nodig is dan ooit. We worden steeds meer geacht onze eigen boontjes te doppen, nu én later. De tijd van gegarandeerde, vooraf vaststaande pensioenen lijkt rap op zijn eind te lopen. Het hele systeem gaat op de schop en wat er ook verandert, het zal erop neerkomen dat de verantwoordelijkheid voor onze financiële oude dag steeds meer bij onszelf komt te liggen. 

    Volmaakt gelukkig

    En wacht eens even, het is ook niet zo dat de mier helemaal geen plezier heeft. Nergens staat dat ze als een soort Oom Dagobert elk dubbeltje omkeert en uitsluitend werkt voor later. Volgens mij is de mier volmaakt gelukkig met haar leven nu. Ze heeft een doel: er warmpjes bij zitten als de winter komt. Ze werkt aan dat doel, ze heeft een plan. Het werk geeft haar voldoening, het is waarvoor ze elke dag gemotiveerd haar mierenbed uitkomt. 

    Zonder doel, geen zin. Mier begrijpt dat. 

    Ideale scenario

    Zou het niet geweldig zijn als de krekel en de mier elkaar perfect in balans houden? Dat had die oude Aesopus nog niet bedacht. Maar ja, die had ook geen Persoonlijk Jaarverslag Online

    Het begint met weten hoeveel je nodig hebt om het leven te kunnen leven dat jij wilt. Nu en in de toekomst. En vervolgens een plan om dat ideale scenario werkelijkheid te laten worden. Je Persoonlijk Jaarverslag Online geeft je de data en de inzichten die je nodig hebt om een solide financieel plan te maken. Daarbij helpen onze adviseurs je heel graag.

    En dat is nou eens geen fabeltje …

    Check nu je Persoonlijk Jaarverslag Online of maak direct een afspraak.

     

     

    Ervaringen van gebruikers:

    Load More...